Geçtiğimiz günlerde Ticaret Bakanlığı aracılığıyla, sosyal medyada ‘influencer’lar tarafından yapılan reklam içerikli paylaşımlara düzenleme getirildi.
Bakanlık tarafından hazırlanan kılavuz ile açık şekilde Instagram, Facebook, Twitter ve YouTube gibi sosyal paylaşım platformlarında influencer’ların fotoğraf, video, mesaj, story veya podcast’ler ile yapılmakta olan reklam içeriklerinin nasıl olması gerektiği, neleri barındırması gerektiği belirlendi.
Ticaret bakanlığı tarafından yayınlanan kılavuzda, influencer’ların uyması gereken kurallardan bahsedecek olursak;
- influencer’lar İlgili mevzuata aykırı olacak şekilde bir mal veya hizmete ilişkin sağlık beyanında bulunamaz.
- Doktor, diş hekimi, veteriner hekim ve eczacılar ile sağlık kuruluşları tarafından sunulan insan sağlığı konulu mal veya hizmetlere yönlendirmede bulunamaz, bu mal veya hizmetlerin tanıtımını yapamaz.
- Bir ürün ile ilgili reklam verenden maddi kazanç sağladığı sürece tüketici izlenimi oluşturamaz.
- Kendisine reklam veren tarafından hediye edilmiş bir mal veya hizmeti kendisinin satın aldığı izlenimi oluşturamaz.
- Şayet bir ürün ile ilgili filtre veya etiket kullanılırsa görüntüde bu durumu mutlaka belirtmek durumundadır.
- Deneyimi bulunmadığı ürünle alakalı, tüketicilerde deneyimlediği algısı oluşturacak şekilde ticari reklam paylaşımlarında bulunamayacaktır.
- Sosyal medya aracılığıyla ürün ile ilgili iletişim kurmak için sistematik olarak sahte kimlikleri toplu olarak kullanamaz.
- Bir ürünle alakalı gerçek dışı araştırma ve test sonuçları gibi iddialarda bulunamaz.
Belirttiğimiz bu hususlarla birlikte video paylaşımında bulunan influencer’lar
- “Bu video X Marka reklamlarını içermektedir.”
- “Bu video, X marka işbirliğini içermektedir.”
- “Bu ürünleri X marka tarafından hediye olarak aldım.”
Şeklinde beyanlarda bulunmalıdır.
Bu durum Instagram, facebook ve diğer Fotoğraf ve mesaj paylaşım mecralarında;
- #Reklam, #Sponsor, #İşbirliği, X kişisi ya da kurumu tarafından hediye olarak alındı. Şeklinde etiketler konularak da meydana getirilebilmektedir.
Uyulmaması Halinde:
Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlanan kılavuzda yaptırım durumları net şekilde belirtilmemiş olmakla birlikte kılavuzun dayanaklarından olan Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 63 üncü maddesi gereği bu durum değerlendirilmeye alınmıştır. Reklam kurulu yapılan inceleme ve denetimler sonucunda durdurma kararı verebilir , aynı yöntemle düzeltme yapabilir, idari para cezası veya gerekli görülen hâllerde de üç aya kadar tedbiren durdurma cezaları verebilecektir.