NFT Eserleri ve Hukuki Değerlendirmesi
Non-Fungible Tokens veya kısaltılmış adı ile birlikte NFT hayatımıza kripto paraların girmesiyle birlikte; eserlerin blockhain teknolojisi altında değere sahip olması ve güvence altına alınması anlamına gelmektedir.
NFT eserleri orijinal olarak bir eserin, bir olgunun veya herhangi bir sosyal medya paylaşımının dahi orijinal halini blockchain dünyasında güvence altına alınması anlamına gelir. Resim, şarkı, müzik, video ya da herhangi bir olgunun benzersiz dijital varlık olarak değerlendirilmesi blockhain ile imzalanması ile birlikte sağlanabilmektedir. Böylelikle bu eserlerin bir değeri olmakta ve ispat vasıtası bakımından da kolaylıklar sağlamaktadır.
Fikir ve Sanat Eserleri Kanununda ve diğer kanunlarımızda yer alan düzenlemelerde yer alan eserin orijinalliğinin bozulmaması, çoğaltılamaması veya umuma arzı gibi birçok noktasında eser sahibinin hakları bulunmaktadır. Bu haklar kanunlarımızda güvence altına alındığı için NFT eserlerinde de bu hükümler geçerli olacaktır. Eğer bu haklar ile ilgili uyuşmazlıkların doğması durumunda zarar gören veya zarar görmesi muhtemel olan kişiler; önleme davası, durdurma (Tecavüzün Men’i) davası, Saldırının hukuka aykırılığının tespiti, oluşan zararlara göre ise haksız kazancın iadesi ile birlikte maddi ve manevi tazminat davaları açabileceklerdir.
An itibariyle hukukumuzda blockhain ve kripto paralar ile ilgili yeterli düzenlemeler bulunmamakla birlikte bu konuların icrası ile ilgili önümüzdeki dönemlerde bir düzenleme meydana getirileceği açıktır.
NFT eserleri ile ilgili teknoloji dijital olarak meydana getirilmiş bir eserin orijinal halini blockchain veri tabanında güvence altına almaktadır. Dijital eserinizin orijinali sizde olduğu sürece NFT teknoloji ve sistemiyle birlikte kopyaları dijital platformda bulunsa bile, NFT teknolojisi sahibine eserin değerini koruma, saklama veya bir başkasına devretme imkânını elinizde bulundurmasını sağlar.
Telif Hukuku Açısından NFT eserleri büyük bir değişim meydana getirecektir. NFT eserlere bir nevi dijital bandrol görevi görecek olması sayesinde hukuken telif hakkı sahiplerinin haklarının ihlalinin önüne geçilmesinde büyük önem arz etmektedir. Dijital medya üzerinden yürütülen işlerde görülmektedir ki her türlü eserin alınıp kopyalanması söz konusudur. Böyle olunca da gerek maddi değeri olsun gerekse de olmasın NFT ile birlikte bu değerlerin korunması ve özgülenmesi sağlanabilecektir. Kullanım için ancak devir gibi yollara başvuruda bulunabilecek bu da eser sahibi kişinin haklarının korunması anlamına gelecektir.
Dijital platformda eser sahiplerinin veri alışverişinde dahi bulunmadığı bu dönemde NFT’nin yaygınlaşmasıyla birlikte teşvik artışı meydana gelebilir; eser meydana getirmenin sanatçılara eserlerini koruma konusunda büyük kolaylık sağlayabilecektir. Böylelikle sanatçılar veya tanınmış kişiler eserlerini ya da herhangi bir olguyu bu şekilde muhafaza ederek haklarını koruyabileceklerdir.
Bilişim hukukunda özellikle NFT gibi blockchain teknolojilerinin hayatımıza girmesiyle birlikte hukukta da bunların karşılığı olacağı ortadadır.