da artmaya başladı. Bu durumun önüne geçmek amacı ile sosyal medya yasası kapsamında bazı değişiklikler yapıldı.
31 Temmuz 2020 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun’da birtakım değişiklikler yapılmasına dair kanunun 1 Ekim 2020 de yürürlüğe gireceği açıkça belirtilmişti. Bugün itibari ile Sosyal ağ sağlayıcılarının gerekli hazırlıkları tamamlamış olması ve yeni Sosyal Medya Yasası’na uygun olarak çalışmalarını yürütüyor olması gerekmektedir.
Meydana getirilen düzenleme ile birlikte Sosyal Ağ Sağlayıcı kavramı hayatımıza girdi. Bu kanuna göre Sosyal Ağ Sağlayıcı: sosyal etkileşim amacı ile kullanıcıların internet ortamında metin, görüntü, ses, konum gibi içerikleri oluşturmalarına, görüntülemelerine veya paylaşmalarına imkan sağlayan gerçek veya tüzel kişilerdir.
Bu durumda instagram, Facebook, Twitter, Tiktok gibi uygulamalar da Sosyal Ağ Saglayıcı konumundadır. Sosyal Ağ sağlayıcılarının ise belirli sorumlulukları yasada düzenlenmiştir ve bunlarin en önemlisi Türkiye’de temsilci bulundurma zorunluluğudur.
Türkiye’de Temsilci Bulundurma Zorunluluğu
Türkiye sosyal medya kullanımının çok yaygın olduğu bir ülke durumundadır. Bu sebeple Kanuna göre; Türkiye’de günlük 1 milyonun üzerinde kullanıcısı olan Sosyal Ağ Sağlayıcıları Türkiye’de gerçek veya tüzel kişi olarak bir temsilci bulundurmak zorundadır.
Böylece instagram, Twitter, Facebook gibi sosyal ağların Türkiye’de bir temsilci bulundurmaları zorunlu hale gelmiştir. Böylece sosyal mecraların daha denetimli olması ve Sosyal Ağ Saglayıcılar ile iletişimin daha net, sağlıklı olması amaçlanmıştır ve sosyal ortamda yapılan usulsüzlüklerin önüne geçilmesinin hızlandırılması amaçlanmıştır. Temsilcilik açmayanlar ise ilk başta 10 Milyon TL idari para cezasına çarptırılacak ve yükümlülük Sosyal Ağ Sağlayıcısı tarafından hala yerine getirilmez ise 30 Milyon TL daha para cezası kesilecek, Para cezasına rağmen hala temsilcilik açmayanlara ise reklam yasağı, bant daraltılması gibi birtakım yaptırımlar uygulanmaya devam edecek.
Yeni Düzenlemeye Göre Kişilik Hakkı İhlalleri Hızlı Bir Şekilde Cezalandırılacak
Kişilik haklarına ihlalin gerçekleşmesi durumunda bu ihlale maruz kalan kişi uygunsuz içeriğin kaldırılması erişimin engellenmesi ve bu ihlalin sonlanması için sosyal ağ temsilcisine başvurabilecektir. Temsilci ise bu başvuruya 48 saat içinde olumlu ya da olumsuz bir dönüş yapmak zorundadır. Cevap yükümlülüğü yerine getirilmez ise temsilci yine 5 milyon TL idari para cezası ile cezalandırılacaktır. Ayrıca temsilci yapılan şikâyetleri 6 ayda bir raporlamakla yükümlüdür. Rapor vermeyenler ise yine 10 Milyon TL idari para cezasına çarptırılacaktır.
Özel bir durum olarak Mahkeme veya hakim kararı ile kişilik haklarının ihlal edildiğine karar verilen paylaşımların 24 saat içinde kaldırılması ve erişimin engellenmesi zorunlu hale geliyor. İçeriğin kaldırılmadığı durumlarda Sosyal Ağ Sağlayıcısının yine zararı tazmin etmekle ilgili yükümlülüğü doğuyor.
Ayrıca kişilik hakları ihlal edilen kişinin mağduriyetinin arama motorlarına da bildirilmesi gerekiyor ve böylece ihlale yol açan içeriğin ve sahibinin isminin arama motorlarında aratıldığında çıkmaması da ihlalin engellenmesinde daha etkin rol oynuyor.
Ayrıca cep telefonlarında IP adres bilgisinin belirlenmesinin yanı sıra PORT kaydı da yer alacak ve böylece aynı IP adresinden erişim sağlayan kullanıcılar hakkında ayrı ayrı bilgiler saklanacak ve internet üzerinden hakaret, tehdit, şantaj gibi olası suçların da önüne geçilmesi kolaylaşacaktır.