Dolandırıcılık suçu
Hileli davranışlar yoluyla bir kimseyi aldatarak, o kimsenin veya başkasının zararına, kendisine veya bir başkasına yarar sağlamasıdır. Türk Ceza Kanununun 157. maddesinde dolandırıcılık suçu düzenlenmiştir. [vc_tta_accordion active_section="" collapsible_all="true"][vc_tta_section title="Dolandırıcılık Suçunun Şartları Nelerdir?" tab_id="dolandiricilik-sucunun-sartlari-nelerdir"][vc_column_text]Dolandırıcılık suçunun oluşması için, suçun şartlarının meydana gelmesi gerekmektedir. Maddi ve manevi unsurları oluşmuş bir suç hüküm doğurmaktadır. Dolandırıcılık suçunun şartlarını ise şöyle sıralamak mümkündür:- Dolandırıcılık suçunun faili yani suça konu fiili gerçekleştiren tarafından hileli davranışlar gerçekleştirilmelidir.
- Dolandırıcılık suçunun faili tarafından gerçekleştirilen bu hareketler, normal bir insanın algılama yeteneği değerlendirildiğinde hile teşkil edecek nitelikte olmalıdır.
- Dolandırıcılık suçunun manevi unsuru, zarar verme kastıdır. Kast bakımından fail bilerek ve isteyerek dolandırıcılık suçunu işlemiş olmalıdır. Eylemin mağdur kişinin zararına yönelik yapılması gerekmektedir
- Dolandırıcılık suçunda fail suça konu olan hileli davranışlarını kendisine veya bir başkasına yarar sağlamak maksadı ile gerçekleştirmelidir. Yarar sağlamak maksadı gerekli ve yeterlidir. Şayet yarar sağlayamamış olsa dahi bu halde şart vuku bulur ve suç gerçekleşir.
- Kamu kurum ve kuruluşlarının zararına olarak,
- Bilişim sistemlerinin, banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle,
- Banka veya diğer kredi kurumlarınca tahsis edilmemesi gereken bir kredinin açılmasını sağlamak maksadıyla,
- Sigorta bedelini almak maksadıyla,
- Kişinin, kendisini kamu görevlisi veya banka, sigorta ya da kredi kurumlarının çalışanı olarak tanıtması veya bu kurum ve kuruluşlarla ilişkili olduğunu söylemesi suretiyle işlenmesi.