Evden Uzaklaştırma Nedir?
Müşterek konut içinde şiddete uğrayan ve şiddete uğrama tehlikesi altında bulunan kişiler tarafından mahkemeye başvurularak alınan evden uzaklaştırma kararı, şiddet uygulayan birey hakkında uygulanmaktadır. Evden uzaklaştırma kararı ile şiddet uygulayan kişi artık müşterek konutta yaşamaya devam edemez. Kararın uygulanması ile müşterek konut artık şiddete maruz kalan kişi ve/veya kişilere tahsis edilmektedir.Koruma Tedbirleri Nelerdir?
Koruma tedbirleri denildiğinde akla ilk gelen evden uzaklaştırma tedbiri olsa da; koruma tedbirleri sadece evden uzaklaştırma tedbirinden ibaret değildir. Birçok koruma tedbiri hukukumuzda mevcut olup, uygulama alanı bulmaktadır. Bunlar; çocuklara yaklaşma yasağı, hakaret ve tehdit yasağı, adrese yaklaşmama yasağı, iletişim kurma yasağı, eşyalara zarar verme yasağı, çocukla görüşmenin refakatçi eşliğinde yapılması, silah teslimi, alkol ve uyuşturucu kullanma yasağı, sağlık kuruluşuna başvurma ve tedavidir. Görüldüğü üzere birçok koruma tedbiri bulunmaktadır. Şiddete maruz kalan birey/bireyler evden uzaklaştırma koruma tedbirini talep ettiğinde, mahkeme sadece evden uzaklaştırma tedbirini uygulamakla kalmayıp; diğer tedbirin uygulanmasına yönelik kararlarda vermektedir.Hakim Tarafından Verilecek Önleyici Tedbir Kararları Nedir?
6284 sayılı Kanunun 5. Maddesi kapsamında hâkim tarafından verilecek önleyici tedbir kararları aşağıda sıralanmıştır. Şiddet uygulayanlarla ilgili olarak aşağıdaki önleyici tedbirlerden birine, birkaçına veya uygun görülecek benzer tedbirlere hâkim tarafından karar verilebilir:- a) Şiddet mağduruna yönelik olarak şiddet tehdidi, hakaret, aşağılama veya küçük düşürmeyi içeren söz ve davranışlarda bulunmaması.
- b) Müşterek konuttan veya bulunduğu yerden derhâl uzaklaştırılması ve müşterek konutun korunan kişiye tahsis edilmesi.
- c) Korunan kişilere, bu kişilerin bulundukları konuta, okula ve işyerine yaklaşmaması.
- d) Gerekli görülmesi hâlinde korunan kişinin, şiddete uğramamış olsa bile yakınlarına, tanıklarına ve kişisel ilişki kurulmasına ilişkin hâller saklı kalmak üzere çocuklarına yaklaşmaması.
- e) Korunan kişinin şahsi eşyalarına ve ev eşyalarına zarar vermemesi.
- f) Korunan kişiyi iletişim araçlarıyla veya sair surette rahatsız etmemesi.
- g) Bulundurulması veya taşınmasına kanunen izin verilen silahları kolluğa teslim etmesi.
- h) Korunan kişilerin bulundukları yerlerde alkol ya da uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanmaması ya da bu maddelerin etkisinde iken korunan kişilere ve bunların bulundukları yerlere yaklaşmaması, bağımlılığının olması hâlinde, hastaneye yatmak dâhil, muayene ve tedavisinin sağlanması.